KGHM TFI większościowym właścicielem Uzdrowiska Połczyn Grupa PGU
27 listopada 2013 r. została podpisana umowa sprzedaży pozostałych 17.521 akcji Skarbu Państwa Uzdrowiska Połczyn Grupa PGU, stanowiących 0,93% kapitału zakładowego, na rzecz większościowego akcjonariusza – KGHM I Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętych Aktywów Niepublicznych, należącego do spółki KGHM Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych. Tym samym, TFI stało się większościowym właścicielem Uzdrowiska Połczyn, zwiększając posiadany pakiet akcji tej spółki do 91,38%.
2013-12-03, 15:26

Sprzedaż 17.521 akcji stanowi realizację zapisów umowy sprzedaży akcji Uzdrowiska Połczyn Grupa PGU z siedzibą w Połczynie-Zdroju z dnia 22 sierpnia 2010 r. zawartej pomiędzy Skarbem Państwa a KGHM I Funduszem Inwestycyjnym Zamkniętym Aktywów Niepublicznych reprezentowanym przez KGHM TFI. Zbycie akcji Skarbu Państwa w spółce Uzdrowisko Połczyn Grupa PGU zakończyło proces prywatyzacji Spółki.

- To już drugie uzdrowisko, po Uzdrowiskach Kłodzkich, którego KGHM TFI stało się większościowym właścicielem. W przypadku Uzdrowiska Połczyn było to również zagwarantowane w umowie z 2010 roku, kiedy to fundusz KGHM I FIZAN nabył część udziałów kurortu od Skarbu Państwa. Bardzo nas cieszy, że konsekwentnie udaje się nam zmierzać do tego aby Polska Grupa Uzdrowisk tworzona była przez Uzdrowiska, których KGHM TFI będzie większościowym właścicielem. Taka sytuacja zdecydowanie zwiększa komfort pracy, zarówno z perspektywy inwestora, który może kontynuować rozpoczęte strategiczne inwestycje, jak i ze strony pracowników oraz kuracjuszy, którzy pracują i przebywają w coraz bardziej nowoczesnych ośrodkach, oferujących coraz wyższy standard usług. Co więcej, nasze ponad trzyletnie doświadczenie w zarządzaniu Polską Grupą Uzdrowisk stanowi podstawę i gwarancję dalszego rozwijania nowoczesnego rynku uzdrowiskowego, jak i turystyki medycznej oraz SPA i wellness, co nie pozostaje bez znaczenia dla całej branży turystycznej - mówi Grażyna Matławska, Wiceprezes Zarządu KGHM Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych S.A., właściela Polskiej Grupy Uzdrowisk.

Dominika Górska-Szymańska
Senior PR Manager